A Fidesz bemutatja: Trafikmutyi 2.

Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik az e-cigaretta használatának és fogalmazásának korlátozása miatt – jelentette be pénteken Szávay István. A sajtótájékoztatón jelen volt Pifkó Krisztián, az e-cigarettát használók érdekeit képviselő Villanypára Egyesület szóvivője is, aki emlékeztetett: a kormány tavaly még gyógyszernek akarta minősíteni azt az eszközt, amelyet ma már a trafikokba száműzne. Ráadásul akkor is ugyanúgy „uniós jogharmonizációra” hivatkoztak, mint most.

Ami tavaly még gyógyszer volt, idén hogyan vált méreggé? Amit a brit kormány állami leszoktatási programokra von be, az, hogyan lehet nálunk egészségre káros

- sorolta Pifkó a költői kérdéseket. Hozzátette: a Fidesz a törvény előkészítése során egyetlen érdek-képviseleti szerv véleményére sem volt kíváncsi, holott az egyeztetésre korábban ígéretet tettek. Szavai szerint „csak sejtéseink lehetnek”, arról, hogy milyen valós motivációk húzódhatnak meg az e-cigaretta ellehetetlenítése mögött. Úgy véli, a tudományos kutatások és statisztikák fényében teljesen egyértelmű, hogy a jelenlegi intézkedéseknek sem a nem dohányzók, sem a fiatalkorúak védelméhez, sem a dohányzás visszaszorításához nincs köze. Egy „konzervatív becslést” idézve leszögezte:

az e-cigaretta 95%-al kevésbé károsítja az egészséget, mint a dohánytermékek.

Pifkó szerint az elektromos cigaretta „egyetlen bűne, hogy gyors elterjedése veszélyt jelent a dohány-és gyógyszeripar, valamint a kormányzat érdekeltségeire”.

A Villanypára Egyesület Áder Jánoshoz fordult, kérve az államfőt, hogy ne írja alá a jogszabályt.

Értelmetlen, de legalább alkotmányellenes is

Szávay István bejelentette: ha a köztársasági elnök elfogadja a jogszabályt, a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul. A párt arra szólítja fel a többi ellenzéki pártot, csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hogy összegyűlhessen az 50 aláírás a parlamentben

Az e-cigaretta nem dohány, az e-cigaretta használója nem dohányos, így őket is megilleti a nemdohányzók védelme

- szögezte le a politikus.

Szavai szerint a Fidesz arroganciájára jellemző, hogy az érdekképviseleti szervezetek még az illetékes parlamenti bizottságban sem szólalhattak fel, holott oda meghívták őket. Az Országgyűlés elé aztán egy salátatörvényben terjesztették be a jogszabályt, amelybe beletették az egészségügyi dolgozók béremelését is, így állítva csapdát az ellenzéki képviselőknek.

A Jobbik alelnöke szerint a jogszabály több ponton is az Alaptörvénybe ütközik. Sérti

a testi és lelki egészségez való jogot, valamint a vállalkozás szabadságát is.

Elfogadhatatlannak nevezte , hogy a kormány éppen azokat akarja hátrányosan megkülönböztetni, akik, „egy káros szenvedély elől menekülve” nyúlnak az e-cigarettához. Szerinte a törvény egyetlen hatása az lesz, hogy növelni fogja a visszaszokók arányát.

Hozzátette: arra is kérik az Ab-t, hogy vizsgálja meg, nemzetközi egyezményekbe nem ütközik-e az új jogszabály. Emlékeztetett: a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága jelentős kártérítést ítélt meg egy trafikosnak, aki a nemzeti dohányboltok bevezetése miatt elvesztette a megélhetését.

Szávay úgy véli, a Fidesz az e-cigaretták dohányboltokba „száműzésével” a

trafikmutyi kettőt”

akarja eljátszani, ismét, hatalmas,

négymilliárdos piacot

szolgáltatva ki saját érdekeltségi körének.

Forrás: alfahir.hu

Pifkó Krisztián az alábbiakat mondta el

Semmi sem mutatja jobban az elektromos cigaretta ellen folytatott boszorkányüldözést, mint az a tény, hogy az egészségügyi szaktárca tavaly ilyenkor még gyógyszerré próbálta minősíteni azt, ugyanarra az uniós jogharmonizációra hivatkozva, amellyel most a trafikokba száműzi, használóit pedig a dohányzásra kijelölt helyek egészségkárosító füstjébe zavarja. Ami tavaly még gyógyszer, az ma mérgező, rákkeltő, dohányzásra rászoktató veszélyforrás az illetékesek szerint. Valójában természetesen egyik állítás sem igaz.

A törvénymódosítás háttéranyagaként szolgáló dokumentum hiteltelensége egy laikus számára is nyilvánvaló, ha megvizsgálja az abban található csúsztatásokat, arányhamisításokat, és a tényként megfogalmazott, bizonyítást sosem nyert feltételezéseket.

A szaktárca megszegte korábbi írásos ígéretét is, amelyben arról biztosították egyesületünket, hogy helyet kap majd a törvényt előkészítő munkacsoportban. Az elmúlt évek során megkereséseink ellenére egyetlen érdek-képviseleti csoporttal sem egyeztettek, egyetlen hús-vér e-cigaretta használót sem kérdeztek meg soha arról, hogy a való életben hogyan is működik az, amiről nekik csak homályos elképzeléseik vannak.

Mindeközben a brit egészségügy beépíti leszokást támogató programjába az elektromos cigarettát, és minden dohányosnak bátran ajánlja kipróbálását, hiszen a hiteles tudományos bizonyítékok tükrében a legkonzervatívabb becslések szerint is legalább 95%-kal kevésbé egészségkárosító, mint a hagyományos dohányzás. Angliában érdekes módon azt is meg tudják oldani, hogy a szakboltok és az e-kereskedelem megtartása mellett legyenek képesek biztosítani a fiatalkorúak védelmét.

Nekünk, elektromos cigaretta használóknak legfeljebb sejtéseink lehetnek arról, hogy valójában milyen motiváció húzódik meg az elektromos cigaretta ellehetetlenítése mögött. A statisztikák és tudományos bizonyítékok fényében azonban tisztán látható, hogy a jelenlegi intézkedéseknek sem a dohányzás visszaszorításához, sem a nemdohányzók védelméhez, sem a fiatalkorúak védelméhez nincsen köze.

Hétfői egész napos Kossuth téri demonstrációnkkal Áder Jánoshoz fordultunk, arra kérve a Köztársasági Elnök urat, hogy küldje alkotmányos normakontrollra a törvénymódosítást, mert az rossz, hibás feltevésekre épül, élet- és egészségellenes, és a magyar emberek érdekeivel ellentétes célokat szolgál. Hozzá kellett fordulnunk, mert a kormánypárt elvette azon lehetőségünket, hogy önállóan alkotmánybírósági panasszal élhessünk.

Az elektromos cigaretta egyetlen bűne, hogy népszerűsége és hatékonysága révén veszélyt jelent a dohány- és gyógyszeripar, valamint a kormányzat érdekeltségeire. Az elektromos cigaretta használat nem dohányzás, használója környezetére nem jelent veszélyt, így a nemdohányzók védelme minket is ugyanúgy megillet, mint bárki mást. Ehelyett úgy tűnik büntetést érdemlünk, mert találtunk egy, az egészségügy által kínált maradi alternatíváknál hatékonyabb, szenvedéstől mentes megoldást a dohányzás kiváltására.

A trafikokba való száműzés pedig, amelyek sem a minőségi, széles választékkal rendelkező e-cigaretta piac fenntartásában nem érdekeltek, sem az időigényes, szakmailag felkészült kiszolgálásra nem alkalmasak, nem egyéb, mint a hazai elektromos cigaretta használat lassú elsorvasztása.

Az elektromos cigaretta világszerte életeket ment, ha hagyják.

Forrás: Gőzlér blog: őszintén az e-cigarettáról

A Fidesz bemutatja: Trafikmutyi 2.