Az elektromos cigarettáról

Az elektromos cigaretta használata nem dohányzás. Nincs szükség hozzá dohányra, a használat közben nem ég semmi. Éppen ezért nem is füstöl. Ha pedig nincs füst, akkor nincs kellemetlen, másokat irritáló szag, nincs reggeli köhögőroham ... meg még jó pár dolog, amit a cigarettázás ellen el szoktak mondani.

Fontos tudni, hogy bár az elektromos cigaretta szinte teljes mértékben képes kiváltani a dohányzás igényét, mégsem tekinthető a cigarettáról való leszokás eszközének. Azért nem, mert csak. Illetékes szerv hozott róla komoly határozatot, tehát nem. (Jelen sorok írója amióta elektromos cigarettát használ, azóta nem gyújtott rá és nem is hiányzik.)

Az elektromos cigaretta lényegében egy inhalátor készülék, mely akkumulátor segítségével a benne lévő folyadékot párologtatja el. Ezt a folyadékot nevezik liquid-nek. Összetételét tekintve semmi olyan nincs benne, ami más készítményben ne lenne. Egyedül a nikotin - ha van benne - a kérdéses és annak töménysége.

Mi várható az elektromos cigarettától?

Egyénenként, dohányzási szokásonként változó. A legfontosabb, hogy az egyéni szokásokhoz megfelelő eszközt vásároljon akinek erre szándéka van. Ismerkedők általában a cigaretta méretű és formájú eszközökkel próbálkoznak, de sajnos ezek általában nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Ez az a termék, ahol tényleg számít a méret.

Az elektromos cigaretta akkumulátora minél nagyobb, annál tovább bírja feltöltés nélkül. Annál inkább használható eszköz. Ugyanez igaz a patronokra is. (Komplex leírás az akkukról az ajánlott anyagok között található.)

Tapasztalataink alapján a dohányosok három nagy csoportba sorolhatóak elektromos cigaretta kapcsán. (Aki nem dohányzik, az szerintünk ehhez se kezdjen hozzá!)

Az első csoport, az elutasítóké

Ők azok, akik vagy kipróbálják, vagy nem, de mindenképpen elzárkóznak a használatától.

A második csoportban azokat találjuk, akik akarják

Sokan vannak, akik akarják az elektromos cigarettát, de vissza-vissza járnak a hagyományoshoz. Ők általában lassan, de biztosan átszoknak és leteszik a cigarettát. Ebben a csoportban sokan vannak olyanok, akik mentolos cigarettát szívtak.

A harmadik csoport azonnal átáll

Ide tartozik e sorok írója is. Vannak, akik egy pillanat alatt átállnak az elektromos cigarettára és nem is hiányzik nekik a régi. Könnyen lehet, hogy egy új játékot látnak benne, próbálgatják az ízeket, eszközöket.

Fontos tudnia, hogy amennyiben Ön az elektromos cigaretta mellett dönt és azt nikotintartalmú liquid folyadékkal használja, akkor nikotinfüggősége változatlanul megmarad.

Bár az elektromos cigaretta használata nem dohányzás, azt javasoljuk Önnek, hogy a használat során tegyen úgy, mintha az lenne. Mivel az elektromos cigaretta füstje szinte a megtévesztésig hasonlít az igazi cigarettáéra - bár szagtalan és illata csak az esetlegesen benne lévő aromának van - számtalan kellemetlen pillantás szegeződhet Önre, mert látszólag dohányzik.

Milyen cigarettát vegyek?

Általában nagyon sokféle elektromos cigaretta kapható és nagyon sok kiegészítő is hozzá. Akik most foglalkoznak a gondolattal, hogy vásárolnának, azoknak azt ajánljuk, hogy a nálunk megtalálható kezdőkészletek közül válasszanak maguknak egyet. Ezekben minden szükséges eszközt (akkut, patront, töltőt) megtalálnak, ami az elektromos cigaretta használatához kell. Ezen felül csak liquid-re lesz szükségük.

Milyen liquidet válasszak?

Az íz minden esetben egyedi ízlés kérdése. A klasszikus cigaretta ízt a liquidek nem igazán tudják visszaadni (hisz itt nincs égés), de ahhoz hasonlót, pontosabban jobbat igen. Általában az erősség szokott a kérdés lenni. A tapasztalatok alapján az szokott beválni, ha az egyébként "kék" cigarettát használó 12mg-os, a "fehér" cigarettát használó pedig 6 mg-os liquidet választ.

Egyéni igényektől függően változó idő elteltével érdemes megpróbálkozni gyengébb folyadékkal, majd ezt folyamatosan gyengíteni, míg végül már a 0-ás liquid is elég, vagy már arra sincs szükség.

Mennyibe fog nekem ez kerülni?

Mihez képest? Az egyéni dohányzási szokásoktól függően változó, hogy ki mennyit költ elektromos cigarettára. A készletek ára a shop-ban jól látható. Ezek akkui körülbelül hasonlóan viselkednek, mint a rádiótelefonok akkui. (Tölthetőség, élettartam.)

Ugyancsak egyéni szokásoknak megfelelően szorulnak tisztításra, vagy cserére a patronok is. (Ezekbe kell a liquid-et tölteni, ezek szipkáit vesszük szájba.) Van aki tisztítja és van aki eldobja.

A legnagyobb tétel maga a liquid. Itt egy általánosan elfogadott viszonyszám segít a kalkulációban: 1ml liquid felel meg 1 doboz cigarettának. A valóságban ennél többel érdemes számolni, de nem a viszonyszám helytelensége miatt, hanem mert a kezdő elektromos cigarettát használó hajlamos többet szívni. Oka roppant egyszerű: Az elektromos cigaretta nem ég el. Nem szól, hogy már 12 slukknál tartunk.

Most akkor mi legyen?

Dohányozni rossz dolog. Rossz a dohányosnak és környezetének is. Az elektromos cigaretta sem egészséges (lásd: második bekezdés!), de még mindig jobb, mint dohányozni. A döntést mindenkinek magának kell meghoznia.

Ha kíváncsi rá, hogy mások milyen tapasztalatokat szereztek, azt javasoljuk, hogy ide kattintva olvassa el az ecigifórumon mások beszámolóit!

Az elektromos cigarettáról